Κινητικότητα στην Ολλανδία (Διαπίστευση Erasmus KA1-2024)

 Στο Roermond της Ολλανδίας και στο σχολείο B.C. Broekhim, φιλοξενήθηκαν πέντε μαθήτριες και δύο μαθητές της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας με δύο συνοδούς καθηγήτριες κατά το χρονικό διάστημα 18 - 22 Νοεμβρίου 2024.

Πρόκειται για την πρώτη μαθητική κινητικότητα στο πλαίσιο της Διαπίστευσης Erasmus KA1 για το τρέχον σχολικό έτος 2024-2025.

Το πρόγραμμα με θεματική “Together for tomorrow-students uniting for Democracy and Sustainability” υλοποίησαν επίσης σχολεία από τη Σουηδία και τη Σλοβακία. 

Οι μαθητές μας γνώρισαν το εκπαιδευτικό σύστημα, τον τρόπο οργάνωσης της σχολικής μονάδας και περιηγήθηκαν στον χώρο του σχολείου και στις αίθουσες διδασκαλίας του.

Την πρώτη ημέρα έγινε παρουσίαση της χώρας, της πόλης και των σχολείων των συμμετεχουσών χωρών.

Τις επόμενες ημέρες υλοποιήθηκαν δράσεις επικεντρωμένες στον θεματικό άξονα «Δημοκρατία και βιωσιμότητα».  Συγκεκριμένα:

- Έγιναν εργαστήρια που αφορούσαν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο πλαίσιο τους οι μαθητές:

  • χωρίστηκαν σε ομάδες με εκπροσώπους όλων των χωρών και αφού γνώρισαν τον κάθε στόχο ξεχωριστά, επέλεξαν το θέμα με το οποίο θα ασχολούνταν και το logo που θα χρησιμοποιούσαν. 
  • διακόσμησαν μπλούζες ζωγραφίζοντάς τις με θέμα αντιπροσωπευτικό της επιλογής τους
  • δημιούργησαν βίντεο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη στο θέμα που είχαν επιλέξει

- Υλοποιήθηκε δράση - debate στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου της πόλης με θέμα «Είναι η δημοκρατία ο καλύτερος τρόπος διακυβέρνησης ανεξάρτητα από τις πολιτισμικές και τις ιστορικές ιδιαιτερότητες;»

Η κινητικότητα πλαισιώθηκε και με δράσεις πολιτισμικού χαρακτήρα. Οι μαθητές

  •  Γνώρισαν την πόλη του Roermond μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι
  •  Επισκέφθηκαν τα κυριότερα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της πόλης του Amsterdam με τα παραδοσιακά καλντερίμια και τα κανάλια της.
  •  Περιηγήθηκαν στο μουσείο της ΄Αννας Φράνκ
  • Επισκέφτηκαν την πόλη του Maastricht και ξεναγήθηκαν σε μνημεία της πολιτιστικά και θρησκευτικά, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής “escape tour”                          

 Οι μαθητές  μας έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την εμπειρία τους αυτή, καθώς γνώρισαν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και πόλεις με ιδιαίτερο πολιτισμικό αποτύπωμα. Καλλιέργησαν τη γλωσσομάθειά τους, την ομαδικότητα, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και τις ψηφιακές τους δεξιότητες και συζήτησαν εποικοδομητικά για έννοιες, όπως η δημοκρατία, η ιθαγένεια, η κοινωνική ένταξη.

 

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Στεφανία Αρχοντάκη - Χρυσούλα Βατσάκη

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ